Thursday, November 20, 2014

MAKANAN YANG TERMAHAL DIDUNIA


1 ) Matsutake Mushrooms
Harga : $1000 = RM3346.00






Matsutake adalah nama biasa bagi kulat yang paling dikehendaki selepas pengkajian tentang kulat meningkat di Asia, Eropah dan Amerika Utara. Kulat ini merupakan element penting dalam cara masakan Jepun. Matsutake adalah amat sukar di tanam kerana itulah harganya sangat mahal. Matsutake Jepun bila awal musim bermula mempunyai gred yang paling tinggi dan boleh mencapai RM6056.00 sekilo. Untuk perbandngan nilai purata bagi matsutake import adalah sekitar RM272.50 sekilo.

2) The Zillion Dollar Frittata
Harga : $1000 = RM3346.00



Kegilaan dalam makanan ini telah mencapai puncak terbaru di New York dengan penampilan sulung telur dadar bernilai RM3028. Hotel Le Parker Meridien di w.57th St. telah baru baru ini telah menambah hidangan sarapan yang menggemparkan dalam menunya untuk pelanggan tetapnya membayar RM605.60 sesudu telur dadar yang berlemak. Ia rupa-rupanya bukan sekadar telur dadar biasa, ia mengandungi campuran telur, udang karang dan telur ikan yang banyak.

3) Chocopologie
Harga : $2,600 = 8699.60



Coklat yang paling sedap dan paling mahal di dunia adalah chocopologie oleh Knipschildt. Pada RM7872.80 per paun, coklat lembut buatan tangan ini hanya dimiliki melalui pesanan. Ia mengandungi coklat lembut hitam dan 70% koko Valrhona.

4) Wagyu Steak
Harga : $2,800 = RM9368.80



Bersosial selepas kerja anda, anda mungkin membawa teman anda di stik New York Craft di mana penuh dengan mata tulang rusuk Wagyu yang dihidangkan di parti persendirian yang berharga RM9368.80. Ia adalah stik yang terbaik.

5) Samundri Khazana
Harga : $3,200 = RM10707.20



Di panggil Samundari Khazana iaitu Khazana dari laut, salah satu campuran telur Beluga yang sedap, iaitu siput laut dan udang karang dengan emas yang boleh d makan. Kari yang paling mahal di dunia telah dilancarkan meskipun harga kerangupannya bernilai RM10707.20 sepinggan. Untuk menyambut pelancaran DVD Slumdoq Millionaire, Bombay Brassiere telah membungkis plat kari penuh dengan kandungan yang paling mahal yang mungkin mereka akan temui.

6) Pizza Royale 007
Harga : $4,200 = RM14053.20



Lelongan yang berakhir pada 19 November 2006 dengan bidaan tertinggi dari Peguam Italy Maurizio Morelli yang mencecah hampir $4,200 UD Dollar. Morelli adalah ahli pemakanan yang murah hati dari Rom yang juga merupakan pengumpul mine terbaik dan coklat. Guinness Book of World Records melihat kandungan jualan pizza dan di bawah pertimbangan untuk mengambil rekod untuk Pizza Yang Paling Mahal Di Dunia dari pembaziran pizza coklat putih yang di cipta oleh Restoran Gordon Ramsay Maze di London.


sumber :- siakapkeli.com.my


4 comments:

Anis Ifham said...

nampak sedap dan mahal, mampu tengok je lah T_T

Siti Nurzafirah said...

Geram tengok Chocopologie... tapi.... Cadbury je lah... T_T

TengkuButang said...

mesti mahal ni kan..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Tak sanggup nak makan kalau mahal sangat.